طبعا الحمام المحشى من اجمل الاكلات فى مصر وفى معظم البلدان العربية
ومن الممكن ان يكون الحشو بالارز ايضا ... ولكن بالفريك طبعا طعم تانى
ونفس الطريقة من الممكن ان تجربيها بالارز ..
وكمان مكن تجربيها مع الفروج ( الفراخ او الدجاج الصغير )
( بس تاخدى بالك من انفلونزا الطيور بقى ...
)
انتى تجيبى كوب صغير فريك ( او ارز ) وتنقية كويس وتغسلية وتبلية فى ماء مملح لمدة ساعتين كدة
وتكونى فرمة بصلة صغيرة او بشرها وتحطى معلقى سمن فى حلة صغيرة وفص مستكة
وتشوحى البصلة بس من غير ما تصفر او لونها يتغير.. وتحطى عليها الكبدة والقلوب بتاعة الحمام (( جوز مثلا ) المتقطعين صغير جدا زى البندقة مثلا .. وتشوحيهم ثوية على النار وتتبلى دة بملح وفلفل اسمر وحبهان مطحون ( الهيل ) وجوزة الطيب المبشورة وممكن قرفة كمان وبعدين تصفى الفريك من المية وتحطية عليهم وتقلبى المقدار وتزودى سمن لو محتاج وعلية نص كوب ماء مغلى لحد مايتثرب من غير ما يستوى خالص ( يبقى نص سوا يعنى )
وتسيبية يبرد
تجيبى بقى الحمام وتغسلية كويس بالملح والدقيق والخل ( عشان الزفارة ) وتكونى محضرة توابل من اللى حطتيها على الفريك ( ملح وفلفل وحبهان وجوزة الطيب ) وخلطاهم ببعض وتدعكى الحمام من تحت وجوة بالخليط دة .. وتحشى الحمام من جواة بس تسيبى فراغ شوية لسوا الفريك وتقفلى بخلة اسنا او تخيطية .. وكمان تحشى الجزء العلوى من عند العنق كدة فى الفرق بين الجلد والجسم وتدخلى راس الحمامة تسدى بيها الفتحة دى .. متخيلة ازاى ؟ ..
كدة الحمام اتحشى ممكن بقى لو الحمام صغير تدهنية سمنة وترصية فى الصنية وفى الفرن عدل لحد ما يستوى ( بس كدة تبقى مسوية الفريك اكتر قبل الحشو )
او ممكن تحطية فى ماء مغلى ومعاه بصلاية مقطعة وتوابل وورق لورى وتخلية يتسلق على النار الاول .. وكمان كدة يعملك احلى شوربة حمام
وبعد السلق برضة تدهنية سمنة وتحطيى يتحمر فى الفرن .. وتطلعية على فرشة من البقدونس المفروم وجنبة طبق شوربة ساخن مع فص ليمون ..و ....
تكلى وتدعيلى